Maailman vahvin tyttö muutti apinansa ja hevosensa kanssa Ruskon Kesäteatterin lavalle kesällä 2018. Mutta eihän se käy, että lapsi asuu yksinään omassa talossaan. Isä on merikapteeni ja äiti enkelinä taivaalla. Siitähän kiinnostuivat sosiaaliviraston täti, poliisit ja jopa rosvotkin. Uudesta ystävästä innoissaan olivat kuitenkin naapurissa asuvat Tommi ja Annika. Koulussakin oli kivempaa, kun oli Peppi mukana saati sitten sirkuksessa!
Kesällä 2018 nähtiin Ruskon kesäteatterissa kaikkien tuntema Astrid Lindgrenin "Peppi Pitkätossu" Staffan Götestamin dramatisoimana ja Liisa Ryömän suomentamana.
Ensi-ilta 3.6.2018. Esitykset ajalla 3.6.–20.6.2018
Ohjaus:Tapio Väntsi
Musiikki: Georg Riedel - Anders Berglund - Jan Johansson - Jouni Lehtonen
Koreografia: Marko Carlson
Rooleissa: Aava Aaltonen, Mimosa Ahde, Iida Blomqvist, Elena Blomqvist, Eikku Flinkman, Sanni Huhtala, Myy Hämäläinen, Kristiina Koljonen, Mikko Jäästö, Emilia Mäkilä, Maarit Mäkipää, Oosa Mäkipää, Alma Pajunen, Hannu Pajunen, Anni Rantala, Toni Rautio, Lotta Uuttu, Riitta Sahla, Vili Suonpää ja Jade Vainio.
Lavastus: Katri Uuttu. Puvustus: Tarja Siirtola-Virta. Ääniteknikko: Vili Hokkanen
Valokuvat: Tapio Väntsi
TEATTERIARVIO Turun Seutusanomat 5.6.2018:
Ruskon Kesäteatterissa ollaan tehty lastenteatteria jo 15 vuotta putkeen, ja samalla hyväksi havaitulla linjalla jatketaan edelleen. Tänä kesänä lavalla nähdään maailman vahvin tyttö: Peppilotta Sikuriina Rullakartiina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu. Naapurissa asuvat hyvin kasvatetut Tommi ja Annika ovat uudesta tulokkaasta ihmeissään, mutta mielissään. Pian Peppi laittaakin kaiken sekaisin, kun sosiaaliviranomaiset, poliisit ja rosvot tulevat vuoroin vierailulle. Vaikka Peppi näyttääkin muille paikkansa, hän on kiltti. Vaikka muutoin merillä kasvaneen pikkutytön kasvatus onkin jäänyt vähiin, merirosvona elelevä isä on opettanut, että jos on vahva, täytyy olla myös kiltti.
Vaikka ohjaajat välillä vaihtuvatkin, Ruskon Kesäteatterin taso ei vaihtele. Priimaa pukkaa tänäkin vuonna. Kyseessä on Turun seudulla jo hyvinkin tutuksi tulleen Tapio Väntsin ensimmäinen ohjaus Ruskon Kesäteatteriin. Hän kunnioittaa alkuperäistä tekstiä, joka uppoaa edelleen yleisöön kuin veitsi voihin, vaikka on kirjoitettu jo vuonna 1945. Yllätyksiäkin kuitenkin tarjoillaan Pepin kotieläinten kautta.
Apina Herra Tossavainen on toteutettu hauskasti ja kekseliäästi nukketeatterin keinoin. Hannu Pajusen pää ja pienen apinanuken vartalo saavat yleisön nauramaan aina ilmestyessään paikalle. Pepin hevonen on tässä näytelmässä suomennettu Hepuksi. Sitä sekä sirkushevosta näyttelee Maarit Mäkipää, joka tekee vahvan ja akrobaattisen roolisuorituksen. Erityisesti mieleen jää sirkuskohtaus, jossa hevonen temppuilee Carmencitan (Sanni Huhtala) kanssa. Mäkipää esiintyy paitsi hevosina, myös poliisina, jonka hulvaton venkoilu Huvikummun katolla saa yleisön haukkomaan henkeään.
Vaikka porukkaa on näyttämöllä taas paljon ja joukossa on hyvinkin pientä väkeä, kukaan ei jää lavasteen asemaan, vaan jokaiselle on tarinassa oma tärkeä paikkansa. Se on merkki ajatuksella ja hyvin tehdystä lastenteatterista. Ruskolla on aina ilo nähdä, miten lapset ja aikuiset solahtavat samaan näytelmään kuin kalat veteen.
Suurimman vastuun tarinankerronnasta kantavat Peppi (Lotta Uuttu), Tommi (Toni Rautio) ja Annika (Iida Blomqvist). Heistä jokainen onnistuu rooleissaan erinomaisesti ja ihastuttaa myös laulutaidoillaan.
Lavastus on värikäs ja kekseliäs. Ei mitään liikaa eikä liian vähän. Tuttua musiikkia on käytetty ilahduttavasti hyödyksi, mutta ei ihan perinteisellä suomennoksella. Hyvällä koreografialla vaikeatkin temput ollaan saatu näyttämään helpoilta ja joukkokohtaukset musikaalimaisen mahtipontisilta.
Loistava avaus seudun kesäteatterikaudelle!
Janica Vilen